Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pivo obsahuje všechny potřebné živiny, které lidské tělo potřebuje - kromě vitamínu C a jedné aminokyseliny, kterou si neumíme vyrobit. Vitamín C je hojně například v zelí a cibuli, ve kterých kterých jsme blízko soběstačnosti. Zmíněná aminokyselina je zejména v mase - a volů tu máme taky víc než chceme.

Piva vyrobíme asi o třetinu víc než spotřebujeme, tedy jsme více než soběstační. A to pivovarům vydatně a ochotně pomáhají občané této země kooperativně tyto nabytky postupně likvidovat.

Co víc si můžeme přát?

0 0
možnosti

To se příliš nepovedlo, co ? ̈

;-)

0 0
možnosti

Zde mohu neco konkretniho rici. Byli jsme sobestacni ve vsem, co nase svetova poloha mohla dat. To bylo az do roku 1949. Proc ten rok, kazdy by mel vedet.

Po roce 1989 jsme pudu vraceli do vlastnictvi potomkum tech vlastniku drivejsich. Jenze....??!!

Svet se zmenil za tu dobu mezi temi dvema roky. Modernizace zemedelstvi a vyzkum pro toto dulezite odvetvi, ukazal neco, co svet jen snil o tom. A pokracuje i dnes.

Zde je mozna ukazka nove technologie. Kazdy Cech si muze koupit kousek lososa k veceri. Je k dostani v takovem mnozstvi, ze i Afrika jej muze mit. Cena je prijatelna. Dodavaji je farmy na losose. Dalsi vyvoj pro jine morske zivocichy je na mnoha mistech na svete. Nebudu rozvadet.

Pred 2ma tydny jsem v telezizi videl snahu cinanu zde ve Spojenych statech, uskutecnit prevratnou tovarni vyrobu vsech zakladnich zelenin pro spotrebu. Jsou to budovy az deseti poschodove a vse se deje pomoci pocitacu pro pohyb a pro organizaci zivin k rustu urcite zeleniny. Cistota a kvalita techto produktu s jednoduchou obsluhou je unikatni. (i CR ma takovou tovarnu na "vyrobu" rajcat)

To je ukazka moznosti mit sobestacnost i dnes u nas v urcitych produktech.

I ty dobytkove farmy se dnes meni. Ty dojnice zde v Arizone maji volnost, ktera je zakladem jejich moznostem produkovat mleko. Ony vi, kde je krmivo, kde je moznost se "zbavit" toho mleka a take, kde si odpocinout. Jejich druhove pro maso, jsou jeste vice svobodnejsi. Specialne v uzemi, ktere neni mozne vyuzit bez zasahu cloveka.

Puda pro uziveni narustu obyvatel bude pomoci tavarni vyroby. Nebudu rozvadet vice. Jen pripomenu, zde v Arizone byl projek, ktery prakticky tu tovarni vyrobu zapocal. Bylo to pro astronauty a Columbicka universita byla strujcem. Byl jsem tam dvakrat. Uzasne!!!!!

0 0
možnosti

To už je skoro takové nadšení jako kdybyste viděl nejnovější kolchozy v SSSR, či byl na exkurzi v JZD Slušovice.

;-D

0 0
možnosti

Odpověď je jednoduchá - Soběstačnost je nesmysl. Důkaz? Ten první pračlověk před jeskyní. Směnil sekyrku za pazourek a následně za pytel obilí. Zjistil, že je dobré cosi vyrábět. To k čemu má podmínky a ovládá to. Co nejvíce - co nejlevněji. Šup s tím na trh. Následovalo to známé - průmyslový a zemědělský rozvoj. Vznik peněz jako úleva, oběživo . Poč se pořád tahat s nějakými váčky.

Režim do r. 1989 byl total rozvrácený. Holedbal se opakem. Po vyčerpání extenzivních fotem, už k té intenzifikační nedošlo. Je dobré si srovnat neuvěřitelné počty zaměstnaných zemědělců - chovatelů. U nás a na západě,. Dojivost, výnosnost atd. Hořké poznání! Ještě v r. 1988 - Štrougal burcoval. Soudruzi dělejme něco! V. Bilak jej uzemnil - Luboši, co blbneš? - Jsme soběstační ... :-)

1 0
možnosti
Foto

Za komunistů se potraviny dobážely, jenže nebyly valuty na dovoz. Takže nebylo maso, máslo a tak dál. Rešilo se to čtvrtky bez masa. Komunisté vydali vládní nařízení, že se šetřilo v pečivu s tukem, šetřilo se v uzeninách, kde se místo masa do salámů dávala tak zvaná melasa.

1 2
možnosti
Foto

Podle Zemědělské komory a Ministerstva zemdělství, co se týká potravin jsme ze 70 procent soběstačný a potraviny vyvážíme. Co se týká obilovin jsme seoběstačný ze 100 procent a přebytky vyvážíme.

0 1
možnosti
Foto

Hlavně se mohou těšit naši farmáři, co se rozhodli zdražit svoje brambory a cibuli, že budou tyto komodity sami úspěšně exportovat do ciziny - protože v Česku budou neprodejné. :-P

1 0
možnosti

Nikdy v minulosti neexistovala nějaká dokonalá soběstačnost. Proč by jinak vznikaly různé solné, jantarové, hedvábné a jiné stezky?

Blouznit o soběstačnosti prťavého Česka může jenom naivní idealista.

2 0
možnosti

ne naivní idealista ne...

0 0
možnosti
Foto

J18a29n 69Š40i82k

29. 9. 2022 12:10

Jo. Jsem zvědav, jak budete učit lidí žít, když banány nebo pomeranče si budou moct koupit jenom na vánoce, protože budou drahé nebo nedostatkové. Ta komunistická soběstačnost byla vlastně stejná jako současná nesoběstačnost. Obojí je vykýv z rovnováhy. Je to jako jíst. Ale i dobroty nebo zdravé věci musíte jíst s mírou..Hezký den

2 1
možnosti

J65a54n 30V27ě24r88n55ý

29. 9. 2022 16:03

Já spíš zápasím s tím jak vůbec na západním tržním prostředí definovat v nějakém odvětví soběstačnost. Jestli jde jen o to že finální produkt není z dovozu. Jestli musí být místní i celý dodavatelský řetězec, potřebné pracovní nástroje, jestli záleží i třeba kdo vlastní patenty, know how. Jestli to musí vyrábět místní nebo na tom mohou pracovat brigádníci ze zahraničí.

0 0
možnosti

Tak zajímavé, že o soběstačnosti nejvíce mluví vlastenci, komouši a náckové...ale jak vidí v Penny slevu, tak kupují bez ohledu na zemi původu......ono stačí kupovat jen české potraviny a zemědělci je začnou produkovat, ale většina dezolátů a frustrátů raději koupí separát z Polska a pak nadává, že nic není české...

Nicméně zajímavé, že stejní neprosazují soběstačnost v plynu, ropě, elektronice, nábytku čemkoliv...

1 0
možnosti
Foto

J55a24n 96Š28i79k

29. 9. 2022 12:13

Ale prosazují, kdyz je to levnější. O tom to je. Ne o soběstačnosti, ale o ceně. Soběstačnost je prostě drahá.

1 1
možnosti
  • Počet článků 309
  • Celková karma 3,97
  • Průměrná čtenost 109x
Myslím, že jsem člověk, který se dívá kolem sebe a vidí věci jinýma očima než se snaží představovat média. Která neplní svou funkci tím, že si nevšímají kvality, která je všudy přítomná, místo toho jim jde o krátkodobý zisk, který plodí nekvalitu.

Seznam rubrik