Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Socialismus pro 21. století I.

Kdo pochopí člověka pochopí i jeho kroky, které se budou odvíjet od systému ve kterém žije..........

2023-05-18 Diskuzní čtvrtek - Socialismus nebo komunismus (Socialismus pro 21. století).MP3
Kdo by si chtěl poslechnout přednášku na kterou reaguji, přináším odkaz na její stažení:

https://uloz.to/tamhle/YKhYZwwoxlsz/name/Nahrano-31-5-2023-v-17-28-20#!ZGyuMGR2AmSxLmSxMQLkAQN2BGZ1LacmoUuxFzI5DKIMBQuuMt==

 

Úvod:
Celé toto pojednání je pojednání mých myšlenek, které si myslím by měli zaznít. Protože myšlenky jak jsem doposud poznal nejsou naplněny tak, aby člověk mohl jít dál. Dávám do úvahy i to, že jsme v době zlomové, která přispívá ke hledání nové cesty života a lidí. Proto tyto myšlenky dávám do oběhu a věřím, že člověk bude schopen dát všemu co mu přísluší.

 

Socialismus pro jednadvacáté století (5:55 minuta)
 

Co si dnes můžeme představit pod pojmem socialismus? Socialismus je zřízení, kdy člověk dostává to co potřebuje a jeho rozvoj není limitován ničím, jen pouze sám sebou je limitován. Tímto pojetím by socialismus mohl být definován, jako pokrok pro jednotlivce i národ, který je založen na svobodném občanovi. Tento občan je dán občanem země tím, že ji věří a dělá vše proto aby dostala země to co si zaslouží nejen z pohledu jednotlivce, ale i celé společnosti. Zkrátka je to síla, která pramení z každého života, říkající si člověk.

Toto pojednání bude trochu specifické tím, že tento systém neřekl své poslední slovo. To aby tomu tak bylo doopravdy, musejí lidé ve straně projít obrodou a to nejen filosofickou, ale i morální. Kdy filosofická  stránka člověka musí přijmout princip, který je tvořen zemí a člověkem. Tento princip se jmenuje život a jím se dá poměřovat svět. Tímto životem se bude poměřovat nejen život, ale i svět, který je stejně životem, jako život člověka. Kdo pochopí tuto přesmyčku najde život věčný, dalo by se říci, protože jen tímto se pochopí podstata světa, která pramení ze života věčného, kdy tento život věčný je obyčejným životem žitým tak, že je naplněn láskou a pokorou v to co věřím. Věřit se dá mnohému, pro ujasnění co by bylo bylo dobré si myslet o víře dodám, že víra člověka je jako ryba a víra je jako voda, ve které se pohybuje. Tedy, že vírou může být cokoliv, ale jen víra v život věčný, je vírou skutečnou. Tento život věčný je dán tím, že chápu nekonečnost, nekonečnost je tak pokračovatel marnosti, která není marností, ale poznatkem života, který vytryskl z nás.

Jednání pokračuje a člověk dosáhl samého dna tím, že nechtěl udělat víc než musí. Došlo to tak daleko, že lidé si říkají, co dělat? Mohu nebo musím? Nemusím nic, jen musím pracovat abych se měl dobře. Takto byla ponížena práce, kdy práce je o výdělku a ne o tom, co nás naplňuje, stejně čím naplňujeme život.

Pochopit čím si lidé musejí projít je dílem moudrého člověka. Tento moudrý člověk pochopí kroky, které dnes určují tep dějin tím, že nabyde důležitosti v práci. Tato práce bude obsahovat tyto položky: 

  • první položka je o tom, co nás lidi naplňuje a je to výzva, aby naplnění člověka bylo co nejlepší, ne mnohostí, ale skutečnou kvalitou, kterou musíme hledat v sobě, jako dávní filosofové, kteří poznali svět tím, že mu otevřeli své nitro.
  • Druhá položka je tvořena tím, čemu věřím. Víra je položka strašně důležitá a lidmi nepochopená. Pochopit víru znamená pochopit život, který žiji, dalo by se napsat. Tato položka bude vysvětlena později a bude to jedna z nejdůležitější z věcí, která byla člověku dána.
  • Třetí položka je o tom co tvoříme. Jsou lidé chtící poznat víc, stejně tak jsou lidé nechtící poznat nic víc, než co musí. Mezi těmito lidmi je diametrální rozdíl. Zatímco jedni jdou, druzí se vezou. Společnost by měla by být v tomto vyvážená a lidé by měli jít všichni stejně, podle svých možností. Tahle připomínka je nesmírně důležitá, kdy člověk si uvědomuje svou chůzi tím, tím co tvoří. Na tomto příkladu si člověk uvědomí sám sebe.

Co může nabídnou socialismus dalšímu pokolení lidí, kteří ztratí vše?
Socialismus je tu pro to, aby lidi nabádal aby si uvědomovali kvality, které v sobě mají. Není to pozlátko, ale skutečná kvalita, která vyvěrá z nás lidí, kteří budeme lidmi teprve tehdy, když pochopíme sami sebe a svět ve kterém žijeme. Moudrost lidí tak musí být základním kamenem socialistické společnosti. Ne důraz na rozum, ale důraz na moudrost jako nositelku života. Života, který budeme dávat i přijímat ve svém životě tak, že budeme jako lidé na jedné lodi. Tohohle se dá dosáhnout tak, že jako lidé budeme budovat společnost tím, že nabudeme důležitosti v systému lidí.

Tento systém představuje socialismus, který zatím nebyl zcela pochopen. Toto slovo se brání pochopení, protože se neví co může nabídnout. Co nám toto slovo může současnému člověku nabídnout? Může mu nabídnout moudrost lidí a systému, který bude lidský. Tento systém nebude dílem člověka, ale bude člověkem spravován. Tento systém nebude dílem ani toho, kdo byl poslán, ale bude dílem všech. Taková síla musí pramenit ze slova socialistický, které jako slovo musí obsahovat pojem a ne dojem, který bude definován vším co žije.

Na samý závěr bych dodal, že socialismus neřekl své poslední slovo. Lidé v daleké budoucnosti pochopí tyto slova právě tak, jak je předkládám a sami se rozhodnou tyto slova následovat. Můj příspěvek je dán tím, že tyto slova budu propagovat ne jako má slova, ale slova všech lidí co si dají práci pochopit celé učení socialismu, jako nauku lidí pro lidi, kteří budou lidmi ne proto že se tak narodili, ale, že se jimi budou chtít stát, protože budou věřit.

Vize nové společnosti (8:10 minuta)
Vize nové společnosti se dají shrnout do těchto bodů:

  • Kdo bude chtít pracovat, nechť pracuje
  • Hodnoty se tvoří tím, jak člověk koná.
  • Kdo bude člověkem, bude jako člověk teprve tehdy, když pochopí jiného člověka.
  • Lidé jsou si blízcí, přesto nenajdou-li k sobě cestu, nebudou jako lidé.
  • Kdo bude nad lidmi? Budou ti co se tváří býti lidmi, přesto jimi nebudou.
  • Nepochopení je údělem člověka, který ač nepochopen koná a tím tvoří pochopení. Tento cyklus je tvořen vším co tvoří člověk.

 

Proč poválečný socialismus takto skončil? (11:47 minuta)
Jedním slovem se dá odpovědět takto: Socialismus skončil, protože nebyl pochopen. Pochopení, které se mu dostalo, nebylo pro lidi dostatečné a lidé jej odmítli, protože v té době nebyl nikdo kdo by přinesl myšlenky hodné socialistického člověka. Tyto myšlenky budou přineseny posléze, aby lidé pochopili, protože pochopení je údělem člověka. Proto tyto řádky berte jako pochopení stavu, kdy jsme dokázali mnohé, přesto jsme jako lidé zklamali sami sebe tím, že jsem nebyli jako ten kdo byl a nebyl. 

Je cílem socialismu komunismus? (12:43 minuta)
Na tuhle otázku se dá odpovědět takto: Jedině socialismus může naplnit člověka vírou v sebe i život druhých. Pokud si někdo myslí, že komunismus je cílem, mýlí se. Komunismus je chiméra člověka, který si myslí, že vše je jedním, přesto nedokáže pochopit dualitu života. Kdo pochopí dualitu života nikdy nebude tíhnout k této myšlence, která není myšlenkou člověka, který Ví.

Patřili jsme po válce k nejrozvinutějším zemím a jak jsme na tom dnes? (13:32 minuta)
Byly doby pochopení, že člověk jde s tím co tvoří. Tyto doby se odehrávaly celkem nedávno a lidé věřili. Ne jako jeden muž, ale věřili což bylo zapříčiněno vírou v dobro a vírou v toho kdo je poslal. Nebyla v tom církev ani její víra, byla to víra člověka v to co tvoří a bylo to jako sen taková víra. Taková víra se nedá opakovat, musí se jít dál. Dalším pokračování víry je obsažení toho kdo nás poslal. Tedy být jako on. Což znamená, pochopit o čem to celé je. Toto pochopení dávám lidem jako úvahu na téma: 

 

Kdo jsme a kam jdeme.

Byla doba věření, byly doby slepé víry a byly doby, které nebyly dobou, ale byly vírou samou. Jak dál? Dalo by se pokračovat v tom čím jsme si prošli, přesto jako lidé musíme jít dál a nezastavovat se před úkoly, které nám byly svěřeny. Tím hlavním úkolem je pochopení situace ve které jsme. Shrnul bych to do několika bodů:

  • První bod je bodem víry, kdy víra je pochopením jeden druhého a člověk je jako ten co byl i nebyl a přesto byl.
  • Druhý bod je bodem víry v to co tvoříme. Ta tvorba je tvorbou to co jsme . Lidé si tak musí uvědomit kdo jsou a co tvoří., Tato mantra bude základní úhelný kámen člověka pro další staletí.
  • Třetím bodem budiž víra, která již není vírou, ale je pochopením. Pochopení je tvořeno na jedné straně vírou a na druhé straně dávání všemu co si zaslouží. Je to jako celek to nejlepší co si může člověk představit, dát druhému ne člověku, ale všemu co si jen může představit. Pochopení bude tak budoucí mantra všeho a bude hlavní hybatelem věcí v budoucnosti, jak blízké tak daleké.

 

Poválečný vývoj, jaká cesta byla nastavena? (18:50 minuta)
Poválečný vývoj přinesl poznání, že nejen konzumem se dá žít. Tímto bych toto téma ukončil. Je to z důvodu, že kdo v této době žil jistě ví víc než já a nejsem schopen tak dát všemu co mu přísluší.

Co nám přinesla 60-tá léta v socialismu? (20:13 minuta)
Přinesla lidem poznání, že pochopení, které systém učinil je jiné, než lidé věřili, že se stane. Lidé byli trpěliví a chtěli systematickou prací vytvořit skutečně lepší svět. Bohužel tato snaha nebyla vyslyšena a lidé nebyli vyslyšení do té míry, že nakonec upadli v nemilost systému. Tito lidé byly dobou označeni  za kacíře myšlenky socialismu, přitom to byla hlavně vládnoucí třída, která tuto myšlenku nepochopila.

 

Zachování osobního vlastnictví. Je myšlenka socialismu taková, že by dokázala uzmout lidem toto základní právo? (25:25 minuta)

Základní myšlenka socialismu byla již napsána. Pojem vlastnictví je pojem velice delikátní. Jedni lidé nechtějí nic vlastnit a druzí chtějí vše. Jak najít míru? Míra je v tom co tvoří člověk. Vlastnictví totiž zavazuje člověka k tomu, že člověk je povinován stvořiteli udát vlastnictvím čehokoliv míru a to takovou, že bude jako on. Proto je tato myšlenka zdaleka nepochopena, protože tohle není o náboženství ale o filosofii. Tato filosofie vlastnictví nám říká: 

Dělej to co ti přísluší a přitom zachovej svoji míru i míru druhých.

Toto poselství je poselstvím lidí, kteří pochopili o čem je vlastnictví. Vlastnictví je o tom, že cokoliv budu vlastnit, je zárukou toho, že bude spravováno s péčí člověka, který ví co vykonat, aby vlastnická složka byla povýšena, tedy že vlastnictví se stane ne modlou, ale prostředkem člověka.

Tímto  bych považoval vlastnictví za vyřešené.

 

Pokračování zítra

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Herblich | čtvrtek 15.6.2023 19:54 | karma článku: 5,23 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Jiří Herblich

Když chyby tvoří naši součást, co uděláme my?

Pochopit své chyby je nejdůležitější úkol života. To jen lidé bdící a ctící Božství dokáží své chyby rozvinout k dokonalosti. Proto nezoufejte ze svých chyb, ale mějte je rádi jako sami sebe, protože jen tímto povýšíte svůj život.

15.5.2024 v 14:57 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Když kýchnu, probudím život k životu

Kdo nabude pozornosti života? Bude to ten, kdo dal život, nebo ten, kdo život přijímá? Jsou to obě poloviny života věčného, proto se nebojte života a dejte mu vše, co potřebuje.

13.5.2024 v 6:24 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Na padrť se rozbil život můj, když jsem potkal tebe

Nehledíc na dobu, říkám slovy útěchy: Jsou příběhy, které jsou životem a životem je, příběhem mým. Kdo najde v životě poznatky duše, bude jako já.

10.5.2024 v 11:23 | Karma: 5,04 | Přečteno: 138x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Kdo najde cestu k vítězství?

Snil jsem o malém vítězství a na konec z toho byl celý život. Jak je to s vítězstvím života v našich podmínkách?

6.5.2024 v 8:18 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Slovo jako ticho nebylo nikdy blíže vám

Kdo najde v tichu Božství, ten najde vše jako jedno v tom, co tvoří. Protože ticho je základ všeho stvoření, kdy v tichu se rodí vše.

2.5.2024 v 6:05 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Policistu, který opilý zaklekl 19letou dívku, propustili. Partnerka je mimo službu

16. května 2024  9:22,  aktualizováno  9:29

Policista, který v únoru uniformovaný v opilosti na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  9:26

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ministr obrany...

Policie hledá muže z Teplicka, odstavil služební auto a zmizel

16. května 2024  9:09

Na Teplicku se rozjela velká pátrací akce po pohřešovaném muži, který v úterý zanechal své služební...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 316
  • Celková karma 3,33
  • Průměrná čtenost 107x
Myslím, že jsem člověk, který se dívá kolem sebe a vidí věci jinýma očima než se snaží představovat média. Která neplní svou funkci tím, že si nevšímají kvality, která je všudy přítomná, místo toho jim jde o krátkodobý zisk, který plodí nekvalitu.

Seznam rubrik