Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prvouka vědomého člověka, založená na křesťanských kořenech (1)

Jedni jdou, druzí jsou a přesto jedno mají společné, věří sobě jako jemu. Nebude člověka, který neuvěří, nakonec a po všem, čím si projde.

Tento text vznikl jako příklad člověka, který se dívá na víru tak, že Bůh je rádcem i stvořitelem všeho živého. Tato slova vyřčená, jsou slovy právě toho kdo mě poslal a chtěl bych, aby pochopení tohoto textu bylo takové, že bude inspirovat k zamyšlení nad životem, který žijí.

Text byl inspirací křesťanské prvouky z roku 1932. Použil jsem tento text jako základ pro budoucí využití, aby bylo zachováno kontinuum, které je důležité pro člověka, aby otázky, kterými se zabývali předci byly vysvětleny tak, že je pochopí i dnešní člověk tak, že dokáže dát to nejlepší ze sebe jako člověk. Je to mé přání, být člověkem a dát všemu co je zapotřebí.

Každý jistě zná příběh o stvořiteli světa, stejně jako o spasiteli. Co se však neví jak se k nim postavit. Tento text není návodem, přesto vysvětluje postoje obou stran, tedy toho kdo jej poslal a stejně tak život toho koho máme za Ježíše. Poznáním této osoby najdeme sami sebe v člověku a mohli bychom projít i dále, kdyby jsme chtěli. Tím mám na mysli, že Bůh je prostředník k něčemu tak velkému, co člověk nevysloví a slova nepochopí. Tato úvaha je o pochopení toho co přesahuje tuto myšlenku, která dala za vznik toho textu, který si neklade za cíl osvětlit co se stalo, ale nabídnout pohled toho, kdo jej poslal na zem.

Celý text by se dal rozdělit podle poselství do několika částí. První část je o Bohu, který je na světě a tím i v nás. Druhá polovina je o Bohu v nás, který bude Bohem a tím, jak budeme jako lidé věřit. Kdo pochopí, ten se stane ne člověkem, ale tím koho přijímá Bůh jako svého bratra, protože jen jemu otevírá svou náruč jako sobě rovnému.

Zde je odkaz na knihu, ze které se čerpalo a to tak, že pasáže které byly dogmaty doby minulé vysvětluji pojmem víry člověka, který žije životem věčným.

https://uloz.to/file/vnHBUchudS8Q/katolicka-prvouka-v-kubicek-1932-nakladem-r-prombergra-pdf#!ZJRlAmR2ZzZ0A2R2AmZ1AzMwBGOuMSR4H2ExBScIIKIEowOyZt==

1. Věřím v Boha
Kdo zažil svůj život jako jeho, bude příkladem pro život jaký je. Tímto bych začal. 
Kdo chce poznat Boha, měl by odložit své poznatky a věnovat se rozjímání nad světem, čímž se pohrouží do díla Božího. Komu tohle nebude stačit a chce jít dál, bude muset vykonat více a měl by chtít poznat svého stvořitele tak, že  bude jako on. Tohle poznání je však lidem upřeno, protože málokdo dokáže věřit jemu, jako sám sobě. Tyto slova byla vyřčena s plným vědomím věcí, které sdělují jak postupuje moudrost boží světem.

Otázky:

  • 1. Kde je Pán Bůh? Tato otázka je obsažená v samém principu Boha, je to poznatek vědomí, které chce být poznáno způsobem, že je.
  • 2. Pán Bůh vidí všecko, slyší všecko a ví všecko. Nikdo nebude zklamán tím že věří, protože poznat nekonečné vědomí je poznatek, že člověk dokáže být jako on, tedy jeho poznatek se stane mnou a naopak. Kdo zažije toto vědomí zažije i Boha způsobem, kdy jsem a vidím vše, stejně jako on. (Z pohledu člověka, samozřejmě)

2. Pán Bůh je trojjediný.

Toto uskupení Boha je pomůcka pro člověka aby si dokázal Boha představit. Pro skutečné znalce Boha je ovšem jediným, přestože je jeho je víc, přesto je jako jediný, který vystupuje do popředí.

Otázky:

  • 3.V kolika osobách je Pán Bůh? Osoba vystupuje jako jediná, ta trojjedinost je pomůcka pro věřící, kteří si přejí jej vizualizovat si jej jako symbol Boha.
  • 4. jak se jmenují tři božské osoby? Kdo dojde k Bohu tak těsně, že si jej nepotřebuje vizualizovat, zjeví se mu jako život, v podobě života, který žije.
  • 5. Ve jménu  Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Toto požehnání je symbolem Boha na zemi pokud jde člověk s církví. Pro lidi, kteří se vydali samostatnou cestou nebude dobré zastávat tento symbol, ale měli by se snažit pochopit jeho život jako svůj.
  • 6. Bůh otec nás stvořil. Bůh syn nás vykoupil. Bůh Duch svatý nás posvětil. Tato trojkombinace je opakování mantry církve, že Bůh je jako člověk, přitom se dere člověku poznání, že Bůh je vše, přitom nic, protože vše žije z toho co je. Kdo pochopí tato slova pochopí i Boha, který žije ve všem co je a přitom není.
  • 7. Jak říkáme Bohu ve třech osobách? Kdo pozná Boha pozná i jeho život, který se skládá z mnoha částí. Tato část není ani základní ani nijak na výši. Je to symbol lidství, že být člověk je výsada a odpovídající povinnost tvořit vše podle klíče Boha.

3. K čemu jsem na světě?
Poznání světa je poznání Boha a tedy i toho kdo mě poslal. Tedy být člověkem je výsada, která by měla být výsadou takovou, že člověk Bohu věří jako sám sobě. Kdo pochopí tato slova bude schopen poznat i svůj život jako jeho.

  • 8. K čemu jsem na světě? Jsou myšlenky jako slova, ale co znamená být na světě? Je to poznatek života, který definuje svět, který žije stejným způsobem jako já. Tohle je hlavní smysl života.

4. Modli se a pracuj!
Tato slova šla s dobu, která je stvořila. Dnešní slova by zněla trochu jinak:
Pracuj a žij život člověka, který ví co je zapotřebí k tomu, aby vše vzkvétalo a žilo tak jak má.
Kdo se modlí vyprošuje si milost, milost však není z Boha, ale systému, který Bůh reprezentuje, proto radím nedej se na modlení, ale na vědomou práci člověka, protože jen taková práce oblaží Boha stejně tak člověka, který jím žije.

  • 9. Kdy se máme modliti? Pochopení modleni je jednoduchá věc. Kdo se chce modlit, ten ať se modlí, protože slova vyřčená se vždy dostanou k Bohu a Bůh vás vyslyší. Bohužel tato práce je prací marnou pro ty co chtějí jít Bohu naproti, pro tyto lidi mám radu: 

Nedávejte se na modlení, ale vědomou práci, která dostane věci tak uspořádané jak může být, jen vědomá práce stvořitele a člověka na společném díle, který reprezentuje život.

Autor: Jiří Herblich | pátek 2.12.2022 7:31 | karma článku: 3,72 | přečteno: 93x
  • Další články autora

Jiří Herblich

Sjednej si pojištění proti úpadku, protože slova jsou jak vítr, co shodí vše

Nehledejte moudrost tam, kde není, ale žijte životem svým takovým, že život je jako jeden, jen tímto pochopíte vše.

26.4.2024 v 6:04 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Poznání je ošemetná věc, stačí málo a člověk ztratí vše

Nehledejte v těchto slovech jen poznání, ale i výraz duše tak velké, jak velký je tento svět. Proto si tyto slova vryjte do své duše tím, že je pochopíte.

24.4.2024 v 7:37 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Na počátku každé filosofie stojí zákony světa a ty zní takto

Hledáte-li zákony světa naleznete zákon jednoty všeho. Tato jednota je tvořena vším, co obsahujete. Proto si přejte poznat sám sebe jako jednotu, protože tohle je úhelný kámen světa.

22.4.2024 v 6:22 | Karma: 4,84 | Přečteno: 164x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Hledající, nalézá odpovědi v životě

Kdo najde v životě moudrost, ten nebude strádat a bude vědět kudy se dát. To jen lidé tápající, nevšímajíc si života, nebudou s to dostát všemu čeho se zavázali, že dostojí. Buďte těmi, co zvítězí, sami nad sebou.

19.4.2024 v 11:36 | Karma: 3,79 | Přečteno: 139x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Plán byl dán lidem takový, aby našli stvořitele

To jen my lidé nechápeme a přesto jdeme, kdo bude ten, kdo nás vyvede ze světa, kde vše končí? Budeme to my sami, protože poznat Božství nebylo nikdy snadnější.

17.4.2024 v 7:46 | Karma: 4,92 | Přečteno: 125x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 3,84
  • Průměrná čtenost 109x
Myslím, že jsem člověk, který se dívá kolem sebe a vidí věci jinýma očima než se snaží představovat média. Která neplní svou funkci tím, že si nevšímají kvality, která je všudy přítomná, místo toho jim jde o krátkodobý zisk, který plodí nekvalitu.

Seznam rubrik