Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak nám zařízli slepici snášející zlaté vejce

Co přinese konec výroby aut v Čechách, můj osobní názor podpořený rozhovorem o věcech spíše filozofickým názorem světa, kam kráčíme a kde by jsme měli být.

Jaké to vejce myslím? Jediná výroba co zbyla v Evropě, která se prosazovala po celém světě jednak svoji kvalitou a i cenou, se stane minulostí v momentě, kdy se zakáže výroba aut se spalovacími motory. Co bude následovat? Bída a to ne v přeneseném smyslu, ale skutečná, která postihne ne jen lidi, ale celé státy, které vyráběli vše co se týkalo aut. V prvém případě se to dotkne státu zcela závislých na výrobě automobilů, jako je třeba náš, kdy největší zisky plynou právě z toho průmyslu. Čím nahradíme ušlou produkci a co budeme vyrábět, aby jsme zaplatili vše co se k nám dováží.? Politici mlčí, protože nemají žádný plán, mají sliby, že bude líp, ale pod jejich vedením, je to čistá utopie, spíš se blížíme k době, kdy lépe již bylo. Tahle doba bude ohříváčkem pro lidi, kteří něco vyráběli, protože výroba velkých celků postupně upadala a na konec přijdeme i o výrobu automobilů. Co budeme dělat pak? Budeme čekat na další zázrak, kdy západ bude investovat své peníze do výroby, kterou by jsme měli mít, nebo bude ses snažit vyrábět něco sami? Jak toho dosáhnout? Se současným vedením, je taková investice neplánovaná, protože volný trh vše přece vyřeší, ale co nevyřeší je bídu, která bude tento proces protínat. Budeme tedy dělat, ale budeme stále chudší a chudší, skoro jako země vycházejícího světa, které usilují o světové trhy a neví s čím by přišli a snaží se prodat kde co, jen aby byli světoví. Budeme je následovat?

Rozhovor:

Potřebujeme světové trhy pro svoji obživu?
Tyto trhy, které nazýváte světové, jsou trhy vzdáleně připomínající tržiště, ovšem v globálním podáním. Jediný rozdíl je v tom, že svět není tvořen jen lidmi jako oddělenými entitami, ale, že svět je tvořen vším. Proto tohle tržiště má značnou nevýhodu, že obchoduje jen s tím o co je zájem. Pokud by šlo o skutečné tržiště, bylo by zde vše, tohle je ale nad rámec uvažování lidí, plánující zisk jako mantru světa. Případě světa by stál o vlastní úvahu, kdy svět by měl být tvořen hlavně tím co jej tvoří. Tedy lidmi, kteří by měli výměnu mezi sebou, třeba i světovou dělat dobrovolně bez rizika, že se to zvrhne ve vykořisťování jedné strany druhou. Je tohle na další úvahu jak toho dosáhnout, předně by bylo nutné určit jaké chování je společensky únosné a jaké ne.

Pokud zisk není mantrou, co ji nahradí, vždyť lidé nedokáží pracovat bez vstupů, které by je ovládaly.
Poznatek světa bude udělán tehdy pokud lidé pochopí v čem je tento systém, který panuje vykořisťuje. V pochopení je moc a dokáže člověka nasměřovat k systému, který se vybuduje na základě pochopení běhu světa ve stylu dávání všemu to co potřebuje na základě lásky bližního. Toto poznání je uděláno ve smyslu pochopení běhu světa. Teprve pak nastane doba bez hladu a válek.

Toto uvědomění si problému způsobí revoluci mezi lidmi, kdy lidé nebudou spokojeni se systémem, který je ovládá.
Je to tak, pochopení je důležitá věc a lidé k němu na základě poznání dospějí, stejně jako si dospěl ty. Je na místě opatrnost ve smyslu dávání všemu co jest potřeba, protože lidé budou mít chuť tento systém zneužívat. Jediná možnost jak tomu zabránit je udělat systém založený na výměně zboží, kdy zboží bude určováno hodnotou výrobku, které je dáno ne světovým oceněním, ale místním. Tímto způsobem se lidstvo posune dál.

Co bude tížit lidi v nejbližší době jsou energie, přitom využití energie jak se řeší dnes je určováno nehorázným plýtváním. Jak udělat systém odolný proti takovému plýtvání?
Systém, který dnes panuje je opravdu o plýtvání, protože výroba se koncentruje do světa místo do lokální produkce a vše se vozí přes půl světa, aby našlo svého kupce. Tomuhle plýtvání bude uděláno do budoucna přítrž, kdy lidé si budou moc dovolit jen to co si sami vyrobí v rámci státu. Tímto se zaručí návrat do doby, kdy lidé ctili své hranice a dokázali se postavit světu navzdory tím, že byli samostatní. Tato samostatnost musí být obnovena  neříkám to jako řešení, ale jako možnost dalšího růstu, kdy lidé s uvědomí to, že jen lokalizovaná výroba vede k bohatství, ne jen spotřeba.

Pochopí lidé tento odkaz o omezení světového obchodu, nebo budou jednat dál jak jednají, ač je to bude stát nemalé úsilí udržet tento systém v chodu?
Pochopení jaké lidé dosáhnou jim dá odpověď na otázku co se ještě vyplatí a co již ne. Proto buď trpělivý a buď otevřený všemu co se děje ve společnosti. Protože jen takovým poznáním se tvoří přítomnost, která žije v lidech.

Nedopadne to nakonec tak, že Asie převezme otěže a systém zůstane beze změny?
Skutečně hrozí nebezpečí že Asie bude následovat Spojené státy, které udávaly tón světu posledních x let. Toto nebezpečí bude kompenzováno snahou lidí v Evropě se vymanit z područí chudoby do které je uvrhnou současné vlády. Budou potřebovat nové paradigma chápání světa, které si myslím společně přineseme.

Autor: Jiří Herblich | pátek 15.7.2022 13:03 | karma článku: 15,14 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Jiří Herblich

Slovo jako ticho nebylo nikdy blíže vám

Kdo najde v tichu Božství, ten najde vše jako jedno v tom, co tvoří. Protože ticho je základ všeho stvoření, kdy v tichu se rodí vše.

2.5.2024 v 6:05 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

U zrodu myšlenky stál ten, kdo hovoří jako ten, kdo jde

Jedině těmito slovy pochopíte, o co jde této filosofii, jde o poznání těla i duše. Kdy duše je jako tělo a tělo jako duše. Jen se nebát jim dát to co potřebují

29.4.2024 v 5:43 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Sjednej si pojištění proti úpadku, protože slova jsou jak vítr, co shodí vše

Nehledejte moudrost tam, kde není, ale žijte životem svým takovým, že život je jako jeden, jen tímto pochopíte vše.

26.4.2024 v 6:04 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Poznání je ošemetná věc, stačí málo a člověk ztratí vše

Nehledejte v těchto slovech jen poznání, ale i výraz duše tak velké, jak velký je tento svět. Proto si tyto slova vryjte do své duše tím, že je pochopíte.

24.4.2024 v 7:37 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Ostatní

Jiří Herblich

Na počátku každé filosofie stojí zákony světa a ty zní takto

Hledáte-li zákony světa naleznete zákon jednoty všeho. Tato jednota je tvořena vším, co obsahujete. Proto si přejte poznat sám sebe jako jednotu, protože tohle je úhelný kámen světa.

22.4.2024 v 6:22 | Karma: 4,84 | Přečteno: 164x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 312
  • Celková karma 3,61
  • Průměrná čtenost 108x
Myslím, že jsem člověk, který se dívá kolem sebe a vidí věci jinýma očima než se snaží představovat média. Která neplní svou funkci tím, že si nevšímají kvality, která je všudy přítomná, místo toho jim jde o krátkodobý zisk, který plodí nekvalitu.

Seznam rubrik